2008. július 7., hétfő

Munkaeropiaci trendek Irorszagban

Ebben a pillanatban hezitalok Barbados utan merre tovabb. Munkaugyileg. Irorszag is ott van a kepben, mivel leszamitva az idojarast es a sorarakat, kulonosebb bajom nem volt vele. Kozel van Magyarorszaghoz, konnyen lehet hazamenni. Nekem tetszett Dublin, egy elheto nagysagu varos. Az emberekkel sem volt problemam. De sajnos nem jo iranyba mennek a dolgok.

A munkanelkulisegrol szolo sztatisztikabol kiderul, hogy a munkanelkuliseg
5.7% (2008 junius) ami meg mindig nagyon jo nemzetkozi osszehasonlitasban, de ha az elmult honapokat nezzuk kiderul, hogy az ev elejetol ugrasszeruen nott a munkanelkuliseg. A trend riaszto.

Az epitoiparban, ami 2006-ban meg a nemzeti ossztermek 25%-at adta, oriasi a visszaeses. Nem szeretnek itt reszletes osszehasonlito gazdasagi elemzest irni, de ez reszben a jelzalog hitelezes miatt megtorpant lakasertekesetesek visszaesesebol is ered. Az epitoipar a legtobb gazdasagban eleg jo mutatokent mukodik, illetve az egyik legjobban meghatozo iparagak kozott van. Persze barki mondhatja, hogy nem epitoiparban szeretne dolgozni, de ennek eros kihatasa van a tobbi szektorban is. Ugy tunik az informatikaval - amire ugye inkabb globalis hatasok ervenyesulnek - nincs kulonosebb problema.

Vendeglatasban az eurohoz kepest gyenge dollar es meggyengult font tavol tartja az orszagtol az amerikai es a britt turistak jelentos reszet, igy mar hallani olyanrol is, hogy egyes szallodak csak csokkentett szezont tartanak, osszel bezarnak. Az uzletek is forgalomvisszaesesre panaszkodnak, igy viszont kenytelenek lesznek elkuldeni az embereket.

Sokan a lengyel, litvan munkavallalok kozul is megindultak mas orszag fele. Teves azt hinni, hogy ettol nekunk helyben tobb munka marad.

A legfrisebb hirek szerint jelenleg (2008 julius) atlag napi 200 munkavallalo kerul az utcara.

Par nem tul bisztato hir:

Ireland's recession: the price we must pay Times Online, UK - Jul 5, 2008

Irish live register data shows unemployment rate at 5.7% MarketWatch - Jul 4, 2008


Irish jobless claims leap to decade high in June guardian.co.uk, UK - Jul 4, 2008

Ireland fears recession as unemployment rises Telegraph.co.uk, United Kingdom - Jul 4, 2008

Nincsenek megjegyzések: