2008. július 9., szerda

Hurrikan szezon

Ebben a tersegben a Hurrikan szezon juniustol oktoberig tart. Barbadost kb. 50 evente talalja egy teljesen telibe, az utolso 1955-ben volt, ami 35 ember halalat okozta es mintegy 1800 hazat rombolt le es 20 ezren valtak hajlektalanna. Ami kb 10%-at jelentetette a nepessegnek.

Ugyan kicsit ellentmondasos a dolog, van aki 30 evet mond, illetve az egyik statisztikai oldalon 27.4-es atlag van. Tavaly mar elhuzott egy alig 100 km-re eszakra, ami eppen eleg volt, hogy a szelet erzekelni lehessen. Illetve ez azert elo szokott fordulni idonkent.

Szoval mindenki szerint mar csak ido kerdese, hogy mikor jon egy. Az iden, jovore, vagy 2-5 even belul. Persze a statisztika az egy dolog.

A legrosszabb idoszak az ugy szeptember 2. harmadatol, oktober elejeig tart. Kivancsi vagyok.

Az utobbi idoben megszaporodtak a hirdetesek, amik generatorokat, hurrikan 'redonyoket' reklamoznak. A mult heten a szupermarketben - ami ugyan arul par haztartasi dolgot, de muszakit nem - a bejarat melletti akcios teruleten generator is volt lathato, felette nagy tablaval.

A tulajdonos megnyugtatott, hogy megvannak a hurrikan redonyok a hazra, illetve minden bizonnyal csak a felso szintet fogja elvinni, mert ez igy van tervezve. Szoval alul talan biztonsagban van az ember.

A felkeszito anyagok szerint - teljesen logikusan - konzervet, meg vizet taroljon be az ember. Valoszinu, ugy egy hetig nem lesz se viz, se aram, ugyhogy a huto sem fog mukodni. Hacsak nem vesz az ember egy generatort. Remelem az uszodabol nem szippantja ki a vizet es akkor meg furodni is lehet. Bar ha a vizforgato nem meg, biztos hamar bedoglik. De elkepzelheto, hogy egy ilyen helyzetben elnezik masok, ha az ember budosebb az atlagnal.

Van egy kis to - bar en inkabb pocsolyanak hivnam - az erkely elott. Ha mas nem onnan talan lehet vizet emelni a wc. oblitesehez. Bar nem tudom mi van ilyenkor, amikor a szennyvizatemelo szivattyuk is minden bizonnyal leallnak. Lehet, hogy ezt is gyujtogetni kell...

Szerencsere a tengerpartol kb. 3 kilometerre, egy domb tetejen lakom. A partok menten a nyomaskulonbsegtol a vizszint kb. 1-1,5 m-re megemelkedhet es erre jonnek ra meg a tobbmeteres hullamok. Eleg izgalmasan hangzik.

A jelenlegi epitkezes a tengerparton van, a pincet minden valoszinuseggel elonti a viz. Ami azert is izgalmas lehet, meg egy rakas elektromos es gepeszeti berendezes oda van tervezve. De hat ez legyen mas problemaja. atlag 20-25 evenkent ugyis ki kell cserelni mindent.

Nincsenek megjegyzések: