2008. július 10., csütörtök

Dengue laz

Gyakran megkerdezik, hogy van-e itt valami komolyabb betegseg, hiszen tropus meg hasonlo. A valaszom az, hogy nincs. Ami nem teljesen igaz. Barbados, illetve a karib terseg azert is nepszeru, mert sok tekintetben biztonsagos. Nincsenek mergezo rovarok - na jo ez sem teljesen igaz -, nincsenek azok a veszelyek, amik nehany tropusi teruleten megvannak, tiszta tenger, telen is 24-25 C, gazdag az elovilaga, a levego homerseklete sem hul 23-24 fok ala es nincs nagyon melegebb 29-30 foknal. A paratartalom egy dolog. Azt eleg nehez idonkent elviselni, ha az ember kilep a klimatizalt irodabol.

De nem turista informaciot, meg reklamot akartam irni, hanem ezt a postot nagyon roviden a Dengue laznak akartam szentelni. Szoval ez van. Szunyogok terjesztik es a szokasos modon, ugy kerul at az egyik emberbol a masikba, ha a szunyog a fertozott ember utan egy megcsip egy ujabbat. De nem minden szunyog terjeszti, nekem egy feher labu, nappal aktiv szunyogot mutattak.

A dengue laz egy magas lazzal, fejfajassal, szedulessel, etvagytalansaggal jaro betegseg. Szerencsere rutin kura ennek a gyogyitasa, de ahogy a beszamolokat hallottam olyanoktol, akik ezen atestek, nem a legvidamabb pillanataikat eltek at. Altalanos szabaly, ha az embernek fejfajasa van, ne - nagyon -vegyen be aszpirint. Ugyanis az aszpirin es a dingi egyutt belso verzessel jar, amivel a tulelesi eselyek elegge lecsokkenhetnek. De nem kell megijedni, tenyleg kicsi az esely ennek az elkapasara.

Nincsenek megjegyzések: