2008. július 24., csütörtök

Mértékegységek Barbadoson

A munka egyik érdekessége, hogy itt az észak-amerikai és az európai dolgok, ezzel együtt a metrikus és az angolszász mértékegységek faszán összekeverednek. Vannak rajzok amik colos méretarányban vannak pl. 1/4"=1'0"@A0 magyarul ami az A0-as méretben kinyomtatott rajzon 1/4 hüvelyk (coll) az a valóságban 1 láb, így a milliméteres/méteres beosztású léptékvonalzóm nem ér semmit, illetve számológépet kell hozzá pluszban használnom. Persze van olyan amelyik rendesen 1:25, 1:50, 1:100-as léptékű.

A származtatott mértékegységekből is van pár, ami egy kis plusz gondolkodást igényel. Ezekkel az volt a baj, hogy első hallásra még azt sem érzékeltem, hogy sok, vagy kevés, vagy mekkorára kell gondolni. Ilyen például a a köbláb/perc (ft3/min) légmennyiségnél a m3/h, m3/s, vagy a l/s helyett, vagy a vízlágyító sószükséglete is gallon/pounds van megadva és nem l/kg-ban. A gallonnál ügye az sem mindegy, hogy amerikai vagy britt. Szóval jó kis tréning.

Az a mérőszalagom, amin volt colos skála is, eltűnt úgy két hónappal ezelőtt, azóta sem került elő. Illetve azelőtt is már el el tünedezett, de felismertem és meg lett. Kétszer is Eoghan tökítette el. Az utolsó alkalommal amikor láttam, ő kérte kölcsön.

Az egyik kollégámtól kaptam egyet, de ezen csak metrikus beosztás van. Biztos ezért nem kellett senkinek. Ezt sokan nem is értik. Úgyhogy ezt még kölcsön sem vette senki, mióta megvan. Illetve kérni szokták, de mikor mondom, hogy csak millimétert, centit és métert tud vele mérni, akkor udvariasan visszautasítják. Nekem meg marad a fejben való számolás, végül is a huszonöttel és a harminccal való osztás szorzás nem olyan nagy feladat és jó közelítő eredmény ad. Különben is milliméterben gondolkodom.

Ez a kettősség további gondot okoz, olyan egyszerű dolgoknál is, mint a csővezetékek, szerelvények, szelepek, karimák. Pl. a BMS cég angol és ő szállítja az összes szabályozó szelepet, de a helyi beszállítók többnyire az Usából importálják a golyóscsapot, meg a többi apróságot és a menetvágójuk is amerikai. A karimákkal is ugyanaz a helyzet, hogy oda kell figyelni, mikor mit, mert különben nem találkoznak a lyukak.

Ezek mindennapi problémát okoznak olyan esetekben is, amikor európai csőméretek vannak raktáron, de idomokból nincsen csak amerikai, vagy forditva. Vagy ez előfordul csőbilincs relációban. De menetesszárból is hol ilyen van, hol olyan, és ugyanez csavaranyából pepitában. Addig amíg a korábbi tapasztalataimnál, ezeket a hétköznapi fogyó dolgokat, mint, csövek, bilincsek, idomok, kisebb átmérőjű szerelvények stb. az ember az egyik nap délután megrendeli, másnap délelőtt már raktárról kiszállítják. Itt, ha éppen elfogy a szigeten akkor lehet, hogy két-három hetet kell várni három szál 4"-os PVC csőre. Ez egy kis, 270 ezres piac, így a cégek nem tartanak nagy raktárkészletet.

Az elektromos mérnök kollégáknak egy kis kuriózum. Van itt 110 V, 220V és 380 V vegyesen (115,230,400). A 110 Voltos aljzatok az amerikai típusú, keskeny dugvillájú, a 220 Voltos aljzatok, pedig a britt szögletes típusúak. Ebből vannak vegyesen, bár inkább a 110 V-osból van több.

A betápok esetében az Európából importált egyfázisú berendezések zömében 220 Voltot, az Észak-Amerikából behozottak pedig 110 Voltot kérnek. Ez műszakilag persze nem olyan nagy kihívás, inkább csak egy mezei elektromos panelt kell a 'szokásosnál' több egységből megépíteni.

A sebességkorlátozások km/h-ban, a távolságok km-ben vannak megadva, ami mind a britt, mind a Egyesült Államok-beli gondolkozással furcsa. A hőmérsékletre a Celsius skálát használják. A közlekedés baloldali. A kormány jobb oldalon van. Ennek a politikai áthallása csak a véletlen műve.

Az emberek a magasságukat láb/hüvelyk formában, a tömegüket pedig fontban tartják nyilván. A lábméretnél az észak-amerikai számozás van.

Az élelmiszerüzletekben pedig mindkét mértékegységgel találkozik az ember, attól függően, hogy melyik terméket melyik országból importálták. Habár azokon a termékeken, ahol a térfogat gallonban, a tömeg fontban van, időnként zárójelben megvan a liter és a gramm, kilogramm is és ritkán előfordul fordítva is. Néhány esetben viszont fejszámolással időigényes művelet eldönteni, melyik narancslé is olcsóbb fajlagosan. Ezért inkább azt veszem, amelyik jobban ízlett az első kóstolás után.

A búvárfelszerelésen a mélységmérő lábat, a nyomásmérő psi-t, a hőmérő pedig Fahrenheitot mutat. Ezeket itt helyben kezdtem el használni, úgyhogy nem okoz nehézséget érzékelni, tudni a nagyságrendet.

Nincsenek megjegyzések: