2010. szeptember 18., szombat

Onkyo vs. LG

Gyakran hallani, hogy egy egy márkásabb terméket valamilyen középkategóriás vagy adott esetben noname gyártó gyárt a másiknak. Persze lehet, hogy valamiből jobb komponens kerül bele, de az is lehet, hogy nem.

Mondván egyszer élünk, a héten beszereztem egy Onkyo DV SP406 típusú lejátszót. Mai viszonylatban már teljesen standartnek számít, HDMI 1080p, USB, DivX stb. Ilyen tudású lejátszók jelenleg kb. 10 ezer forintól kaphatóak, márkanév és egyéb függvényében. Ez a "minőség" jelenleg a 30 ezres kategória, persze fél év múlva minden bizonnyal tovább zuhan az ára.

A dobozból kibontva először a hátulját láttam meg, ami kísértetiesen emlékeztetett az egyik LG lejátszóra, a DVX392H-re. Majd az eleje is, néhány apró különbséggel. A távírányitó pedig csak a gombok feliratában tér el.


Nézzünk néhány képet. Klikk rá a nagyításhoz.

Onkyo DV-SP406



LG DVX 392 H

Itt ugyan van minimális különbség a front designban, magasabb előlap, gombok száma, stb. de lehet, hogy az Onkyo-t egy kicsit más modellből klónozták. Sajnos ennek a típusnak a hátlapjáról nem találok fényképet.

A két távirányító. A képek magukért beszélnek.


Természetesen nem csak külsőben van hasonlóság, hanem ugyanaz a szoftver felület van mind a két eszköznél. Egy kicsit átverve érzem magam. Megjegyzem, hogy tavaly, amikor az LG-t 10 ezer forint körüli nagyságrendért vettem, ez az Onkyo lejátszó még 45 ezer volt.

Mellékszál ugyan, de anno azért vettem LG lejátszót, mert a TV-ből is ezt a márkát választottam, így a távirányítók oda vissza kompatibilisek voltak. Nem kellett keresni az egyiket, másikat, mert a TV hangerőt lehetett a DVD távirányítójával is állítani, illetve a TV távirányítón pedig néhány alap DVD funkció gomb megjelent. Néhány hónap múlva az LG tv-t garanciálisan kicserélték, mert javítani nem lehetett, de ebben a kategóriában az üzletben akkor éppen csak Samsung volt. Így megint maradt a két távirányítózás. Ugyan a Samsungnak véleményem szerint jobb képe van, de ez lehet csak a beállításokon múlott volna.

Ugyan az erősítő távirányítója egy multifunkcionális távirányítót is rejt, így néhány egyéb készülék felprogramozható, de a fenti megfontolás mellett inkább elegancia (és persze sznobizmus) miatt vettem Onkyo lejátszót is az erősítő mellé.

Nincsenek megjegyzések: